Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Internettjänster   >   Allmänt om internettjänster   >  
Hittade min mors namn i ett för mig okänt släktträd
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19473) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Tisdag den 20 april 2021 kl. 18.46
Jag hittade en intressant diskussion på Anbytarformum:

https://forum.rotter.se/index.php?topic=178095.msg1583843

Hittade min mors namn i ett för mig okänt släktträd.

Gun-Britt Anita Carlsson Strömkvist Norrgrann, 1946–2000 (aged 53 years)

https://ann-britt.se/tree/Ann-Britt%27s%20Anor/individual/I7418/Gun-Britt-Anita-Carlsson-Stromkvist-Norrgrann

Det är inte personerna som är intressanta utan själva diskussionen. Varför hetsa upp sig på att ens mor och hennes föräldrar är med i en släktsammanställning. Det är faktiskt så att man inte har monopol på några släktingar. Det går inte att hitta någon som är släkt med bara dig och inte någon annan. De enda anor är bara dina är dina egna är dina föräldrar. Förutsatt att du är enda barnet och saknar ättligar. Det kan först gå ett steg ytterligare bakåt om någon av föräldrarna också är enda barnet.

När det gäller nu levande personer så gäller andra regler men det inte frågan om i det här fallet. Då hade jag förstått om Håkan Janevret blivit upprörd.

Jag förstår mig inte på de här 'släktträden' på internet.

Varför ska man behöva ha konto och login för att kunna ta del av ett publikt släktträd? Vad är vitsen med att ha det på det viset?

Varför det står Private i stället för namn på en hel del personer. Vore det inte bättre att plocka bort de individerna. Eller är det så att de blir synliga när man loggar in i trädet?

Varför lägger man ut släktträdet på internet med 22 934 individer? Har man verkligen så stor släkt? Hur har man det med källorna? John Forbes 1165-1220 till exempel: Källa Family Tree Maker.

Här hittade jag en bra källa:

https://ann-britt.se/tree/Ann-Britt%27s%20Anor/individual/I7417/Yngve-Runar-Norrgrann

Att Strömkvist blev felstavat är väl en petitess i sammanhanget. Har man tre olika namn kan det också vara svårt att räkna ut vilket som är vilket. Inte minst när det gäller de som tar nya namn och sedan byter med varandra. Gifter sig och skiljer sig och gifter om sig. Eller inte gifter sig alls.

Det här fallet är inget unikt. Det är företeelserna som kan vara intressant att diskutera.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)