Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Övriga källor   >   Militära handlingar   >  
Var hittar jag uppgifter om ryttareboställen?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post14822) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Mats Werner - Måndag den 24 februari 2014 kl. 08.11
Letar man hos Krigsarkivet bland torpsyneprotokoll för Västgöta Regemente, så hittar man protokoll från början av 1810-talet och framåt. Men för t.ex. Skaraborgs Regemente (infanteri) hittar man torpsyneprotokoll från mitten av 1700-talet.

Västgöta Regemente var ju ett rent kavalleriregemente fram till åtminstone 1773, varefter det blev ett dragonregemente en period. 1811 satt regementet av och blev infanteriregemente.

Med andra ord överensstämmer tidsperioden för torpsyneprotokollen med tidsperioden då Västgöta Regemente var ett infanteriregemente.

Jag är nyfiken på uppgifter från tiden innan dess, då bostället var ett ryttareboställe (1700-talet). Var det andra rutiner som gällde för besiktning av ryttareboställen jämfört med soldatboställen? Finns det andra källor i t.ex. Krigsarkivets arkiv där man kan leta uppgifter om dessa? Har någon tips?

(mitt intresse gäller Vartofta kompani)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)