Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Forskningsmetoder   >   Övrigt   >  
Paleografi - äldre skrivstilar
Här diskuteras tolkning av äldre skrivstilar i allmänhet. Frågor om läshjälp med specifika texter ställs under det aktuella ämnet (t.ex. en socken eller ett släktnamn).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post12553) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 29 augusti 2012 kl. 16.28
Det är ju som bekant inte bara skrivarnas handstilar (välskrift eller kråkfötter) som kan ställa till problem vid forskning i gamla handlingar. Vid läsning av dokument från 16-, 17- och en bit in på 1800-talet ska man dessutom tyda den då använda tyska/gotiska stilen.

Om läran om äldre skrivstilar (eller paleografi med ett fint ord) och dess tolkning har det naturligtvis skrivits många böcker, såväl enklare handböcker som kurslitteratur. En som kan rekommenderas är "Läsebok för släktforskare" av Henrik Anderö, som utkommit i flera upplagor de senaste årtiondena. De enskilda bokstävernas alternativa utseenden och tolkning ges det många exempel på där, men ett par små allmänna tips vid tolkning av text kan jag bjuda på:

ˇ Om ett ord är svårtytt, gå då vidare med den övriga texten, så är det stor chans att det framgår av sammanhanget vad det överhoppade ordet ska vara.

ˇ Om en bokstav är svårtydd, försök då att finna samma bokstav i den övriga texten, både på samma sida och de närmast föregående och följande. Om sammanhanget där gör att det endast kan vara ett alternativ till tolkning, så är problemet löst också på det första stället.

ˇ Om samma bokstav är skriven på olika sätt i samma text, se då över hela texten för att se om där används olika stilar. Det förekommer nämligen att det i en text finns både ord skrivna med den för den tiden normala tyska/gotiska stilen och ord skrivna med den latinska stilen som vi är vana vid i dag. Vid sådant 'blandspråk' brukar latinska bokstäver användas för namn och utländska lånord (speciellt latinska naturligtvis), medan resten av texten är skriven med tyska bokstäver.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13644) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elisabeth Carlstedt - Tisdag den 26 februari 2013 kl. 20.44
Hej,

Tänkte köpa mig ett hjälpmedel, till att tyda och förstå hur de skrev i tidigare århundraden. Vad jag tror är att SVAR:s cd Paleografi är riktigt bra. Dock är den tillfälligt slut (sedan i höstas då jag började leta), får heller inget svar från SVAR när nästa utgåva kommer.

Finns det någon som kan rekommendera ett hjälpmedel till mig (helst digitalt).

mvh

Elisabeth
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13646) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Onsdag den 27 februari 2013 kl. 00.11
SVAR har också CD:n "41 Handskrifter 1339-1926" av Per Clemensson (tidigare arkivarie vid landsarkivet i Göteborg) och Sven Ängermark.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13681) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Elisabeth Carlstedt - Måndag den 04 mars 2013 kl. 20.59
Tack Jörgen, ska försöka hitta denna.

mvh

Elisabeth
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13694) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Börje Sandberg - Torsdag den 07 mars 2013 kl. 20.00
Tack Jörgen för genomgången om gamla handstilar och tipsen om litteratur på området
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19844) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 31 januari 2022 kl. 13.30
Bokstaven ˙ finns inte!

Gång på gång ser man att forskare vid avskrift av gammal text skriver ˙. T.ex. Olle Olsson eller Anna Andersdotter "den ˙ngre". Men som sagt: Bokstaven ˙ finns inte.

Man skrev två prickar eller en våg över y för att skilja det från g. Och på samma sätt skrev man en våg över u för att skilja det från n. Men bokstäverna är alltså y resp. u, och det är därmed y och u som vi ska skriva när vi återger gammal text.

Jag kan bara påminna mig att jag en enda gång sett någon skriva û. Jag minns det för att det var så ovanligt. Men var och varannan skriver ˙. Är det någon som kan förklara denna skillnad?

(Ändrat av kontoinnehavaren den 31 januari 2022 kl. 13.32.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19846) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Tisdag den 01 februari 2022 kl. 04.35
När man efterfrågar läshjälp i olika forum anser jag att man själv ska tyda det man kan själv och sedan be om hjälp att fylla i luckorna. Det är bekvämt att få allt serverat men man lär sig inte något. Latheten bedrar visheten.

När man ställer andra frågor underlättar det för den som svarar om man uppger allt man vet. Alltså vad man vet med säkerhet men angivande av källor. Alla uppgifter har en källa. Att ta med spekulationer och egna eller andras teorier är inte helt självklart. Det kan leda den som svarar på fel spår.

Ancestry är förvisso en källa men utan värde. För att ta ett exempel.

Rätta mig om jag har fel!
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)