Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Fikarummet   >  
Tjocka släkten
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post3339) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson (Xian) - Fredag den 06 mars 2009 kl. 20.24
Hej

Det här läste jag i ett annat forum: "Men släkten går ju bara vidare på den manliga sidan!"

Som släktforskare kan det vara bra att veta vad släkt innebär.

Åtminstone i Blekinge använder vi uttryck som "tjocka släkten" och "släkt i släkten".

Är det någon skillnad med att vara släkt eller att tillhöra en viss släkt? Vad är en ätt för något? Kan jag vara ättling utan att tillhöra någon ätt?

Någon annanstans har jag läst "var ättling i rakt nedstigande led" En ättling härstammar väl alltid från sina förfäder i "rakt led"? Även om det har varit ett och annat snedsprång på vägen. Borde det inte heta uppstigande led när det gäller ättlingar?

Hur långt bort i släkten är vi egentligen släkt? Och vad är en familj? Har det något med släkt att göra?

Det blev många funderingar. Det är kanske någon känner sig manad att svara.

Christian
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post15054) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Torsdag den 15 maj 2014 kl. 01.10
En man berättade:

Jag gifte mig med en änka som hade en vuxen dotter. Min far, som ofta kom på besök, blev kär i min styvdotter och gifte sig med henne. De fick snart en son. Också min min hustru och jag fick en son.

Min far var nu min svärson.

Min dotter var min mor.

Min hustru var min mormor.

Min son var min morbror.

Min bror var min dotterson.

Själv var jag min egen morfar. :-)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)