Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Fikarummet   >  
Släkt
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10632) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Sten Magnusson - Torsdag den 03 november 2011 kl. 01.15
Jag har sett på annan plats, http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Sl%C3%A4kt bl.a. att "Även ingifta och adopterade personer räknas som medlemmar av släkten."

Stämmer det? Jag trodde det enbart kunde gälla i fall man hade gemensamma anor en eller flera generationer bakåt i tiden. Räknar man framåt i tiden måste man väl utgå från en gemnsam stamfader eller -moder?

Mvh/Sten Magnusson DIS06438
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10644) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Söndag den 06 november 2011 kl. 12.51
Om ingifta personer räknades till släkten. Vad händer om dessa skulle skilja sig? Är den ingifta fortfarande släkting?

Det här med att adopterade personer skulle vara släktingar. Kanske i juridisk mening men inte i biologisk mening som jag ser det. Själv räknar jag inte inadopterade personer som släktingar. Och det här med att släkting i biologisk mening skulle vara bortadopterad. Upphör dessa att vara släktingar efter en adoption?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10645) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Söndag den 06 november 2011 kl. 14.30
Sten,
du kanske ska läsa lite mer än första raden på den sidan. Det görs alltså skillnad på att "räknas som medlemmar av släkten" och att vara en "släkting".
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post10650) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Söndag den 06 november 2011 kl. 23.59
Jag är nog benägen att hålla med Sten, i varje fall till viss del. I det riktiga Wikipedia står det: "Till släkten räknas ofta ingifta och adopterade". Med hänvisning till Svenska akademins ordbok. Varför räknar man inte med sambo och särbo?

Jag räknar inte ingifta till släkten. Adopterade har jag inte funderat över.

Vid min kusins begravning nu i veckan träffade jag en av hans före detta svägerskor för första gången. Hon visade sig vara andra hustru till min före detta hustrus kusin. Är vi medlemmar av samma släkt och i så fall vilken?

Vi har ett bra uttryck här nere i Blekinge: "Släkt i släkten" Det täcker det mesta.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17464) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Tisdag den 13 juni 2017 kl. 08.40
Min syster Gunilla gick bort alldeles för tidigt. Det är
snart tio år sedan. Hon skulle ha fyllt sjuttio som i går:

Gunilla och jag


https://www.youtube.com/watch?v=bbVc0h-vWI0

(Ändrat av kontoinnehavaren den 13 juni 2017 kl. 14.40.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)