Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Fikarummet   >  
Bluffkonst
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19516) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Fredag den 11 juni 2021 kl. 11.59
https://www.svt.se/kultur/auktionshus-salde-bluffkonst-bukowskis-alexander-vasilenko-tom-moore

I dag kan man läsa på svt.se att ansedda auktionshus och gallerier har sålt bluffkonst. Vad är då bluffkonst? För mig låter det som en ny variant av det man kallar hötorgskonst. Jag vet inte om den genren existerar fortfarande.

Bukowskis kommer att lämna in en polisanmälan. Är det bedrägeri att göra tavlor och signera dem med en pseudonym? Knappast. Att signera dem med namnet på en annan konstnär är mera tveksamt såvida man inte heter så själv. Med det är likaväl inga förfalskningar. Och vem kan avgöra vad som är äkta och vad som inte är det? Uppenbarligen inte Bukowskis.

Vem var det som skrev Snabbköpskassörskan. Jonas Moberg eller Göran Ringbom?
(Ändrat av kontoinnehavaren den 11 juni 2021 kl. 12.22.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19517) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Fredag den 11 juni 2021 kl. 16.03
Så skriver SVT:

"Välkända auktionshus och gallerier har i åratal sålt konstverk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko. Men Kulturnyheternas granskning visar att konsten säljs under falsk signatur, och att konstnärerna inte verkar existera."

https://www.svt.se/kultur/alexander-vasilenko-tom-moore-bluffkonst-granskning-svt-kulturnyheterna

Så här definierar Wikipedia signatur:

"Signatur - en pseudonym, användarnamn eller initialer"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Signatur

Vad är en falsk signatur? Det är väl inte någon som har monopol på en pseudonym, ett användarnamn eller några initialer. Engelskans signature har inte samma betydelse som svenskans signatur.
(Ändrat av kontoinnehavaren den 11 juni 2021 kl. 16.10.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19518) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Lördag den 12 juni 2021 kl. 13.24
Publicerat igår kl 17.06

KONSTKUPP

Ansedda auktionshus sålde fejkkonst för miljoner

Flera ansedda auktionshus och gallerier har sålt bluffkonst för över tio miljoner kronor av påhittade konstnärer, det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.
Det rör sig om verk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko – som inte tycks existera.
Ett auktionshus som sålt bluffkonsten är Bukowskis. De skriver i ett pressmeddelande att de brustit i rutinerna i och med att auktionshuset gott i god för verkens äkthet.

Kulturnytt - kulturnytt@sverigesradio.se


Vad är fejkkonst? Vad är bluffkonst? Vad är en påhittad konstnär? Är konstnär en skyddad ytkestitel titel? Är inte all konst äkta?

Signatur är en pseudonym, ett användarnamn eller initialer. Tom Moore och Alexander Vasilenko är pseudonymer för konstnärer som existerar. Vad är problemet?

Vad är ett ansett auktionshus?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19519) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 13 juni 2021 kl. 00.00
Min egen granskning (dock inte betald av skattepengar) visar att bokhandlare sålt blufflitteratur för mångmiljonbelopp genom åren. Blufflitteratur av författare som inte existerar, t.ex. Bo Baldersson. Och eftersom författarna inte existerar, så har naturligtvis böckerna skrivit sig själva. :-)

(Ändrat av kontoinnehavaren den 13 juni 2021 kl. 01.07.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19520) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Söndag den 13 juni 2021 kl. 17.22
Det finns många med namnet Tom Moore. Här är en: https://en.wikipedia.org/wiki/Captain_Tom_Moore
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19521) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Onsdag den 16 juni 2021 kl. 12.58
PUBLICERAD PÅ SVT I IGÅR 15:11:

"Efter Kulturnyheternas avslöjande om bluffkonst av påhittade konstnärer som sålts på flera ansedda auktionshus har Bukowskis polisanmält händelsen. Men polisen menar att de inte kan gå vidare med ärendet på grund av bristande information.
– Jag har lagt ner ärendet. Det saknas bevis för att säljarna har haft som uppsåt att lura köparna, säger förundersökningsledaren Linus Karlsson."


Vilken händelse är det är det är det Bukowskis har polisanmält? Är det att de har gått på en blåsning? Då förstår jag hur polisen agerade. Det har viktiga saker att syssla med.

"Att sälja falsk konst är endast brottsligt om den som säljer konsten vet om att den är förfalskad, och hittills saknas tillräcklig information för polisen att gå vidare."

Falsk konst är något som endast existerar i Sveriges Televisions avslöjande journalistik. Att sälja förfalskad konst är givetvis brottsligt. Att anklaga någon för förfalskning är minst lika brottsligt. Det borde man känna till på Aftonbladets kulturredaktion.

Polisen lägger ner Bukowskis anmälan om bedrägeri Publicerad 15 juni 2021 kl 15:11 Uppdaterad 15 juni 2021 kl 19:52

Efter konstbluffen – köpare starkt kritiska mot auktionshusen Publicerad 14 juni 2021 kl 16:07 - Uppdaterad 16 juni 2021 kl 10:19

"Oljemålningar" var Photoshop-montage – se hur bluffkonsten skapades Publicerad 11 juni 2021 kl 16:20 - Uppdaterad 16 juni 2021 kl 10:19

Konstnärerna som inte går att hitta – se SVT:s reporter avslöja bluffen Publicerad 11 juni 2021 kl 14:21 - Uppdaterad 16 juni 2021 kl 10:18

Ansedda auktionshus sålde bluffkonst – värderas till flera miljoner Publicerad 11 juni 2021 kl 07:00 - Uppdaterad 16 juni 2021 kl 10:19

Jag her inte lyssnat på återutsändningar på nätet. Har SVT redigerat där också?

Så här skriver SVT på sin hemsida: "KRITISERAT FÖRSLAG BLIR VERKLIGHET - MEDIER SOM SPRIDER DESINFORMATION KAN NEKAS STÖD"

SVT fick ett stöd 2019 på drygt fem miljarder kronor från oss skattebetalare.

(Ändrat av kontoinnehavaren den 16 juni 2021 kl. 17.50.)
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)