Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar G-J)   >   Haga   >  
Läs- och tolkningssvårigheter i husförhörslängd (AI:7, uppsl. 779)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16216) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Pontus Andersson - Fredag den 29 januari 2016 kl. 01.12
Hej!

Är det någon som kan tolka vad det står på NAD-bild C0040759_00258 från Haga församling. Rad 15 under Särskilda noteringar. Jag ser den första delen "Lh: 62/88 [...] Gamlestad f". Men vad står ovan och under detta? Samt, vad menas med "Lh: 62/88"?

Tacksam för hjälp!
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16217) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Fredag den 29 januari 2016 kl. 01.56
"G[ift] m[ed] filare Svante A:son Lans af Gamlest[ads] f[örsamling]"

Nedanför hans namn står "18 r. 7/4 1 [?]" = 18:e roten, 7:e kvarteret, tomt 1 (jag är osäker på tomtnumnret). Det är alltså där han bor.

Det som står ovanför hans namn är inte lätt att tyda, alltså de två ord som står framför "15".

"Lh. 62/88" är numret i lysnings- och vigselboken (Haga E:1): Lysning nummer 62 år 1888. L i "Lh" står alltså för lysning. Jag är inte säker på vad h är förkortning för, men det kan väl vara handling kanske (det skulle då möjligen kunna syfta på lysningssedeln). Men det viktigaste är ju att veta vad det hänvisar till... :-)

(För den som har abonnemang hos Arkiv Digital kan tilläggas att "C0040759_00258" är SVAR:s bildnummer för uppslag 779 i Haga AI:7.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16223) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Pontus Andersson - Lördag den 30 januari 2016 kl. 12.44
Utmärkt, tack!
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)