Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Västergötland (socknar T-Ö)   >   Trökörna   >  
Soldat Ferm - fel uppgift i "Sveriges befolkning"
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5174) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kenneth Wulcan (Wulcan) - Fredag den 06 november 2009 kl. 22.55
Vet inte om detta är ett nytt ämne ?
Men i Sbf 1890, finn soldaten Johan Ferm vid Skintan i socknen. I 1900 års Sbf hetar han Ivar i förnamn, med samma familj. Idetta fall är Johan det rätta. En undran bara är det fler som stött på dylika fall ?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5175) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kenneth Wulcan (Wulcan) - Fredag den 06 november 2009 kl. 23.04
Ursäkta, formulerade mig inte tillräckligt. Grundfunderingen är finns det mer som upptäckt fel i Sbf 1890 och 1900?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5176) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 07 november 2009 kl. 00.15
Ja, det är inget ovanligt att man hittar fel i de s.k. "folkräkningarna" (som databaserna kallas när de publiceras av SVAR på nätet; "Sveriges befolkning" när de ges ut på CD i samarbete med Släktforskarförbundet).

Dessa databaser bygger på nutida avskrifter av SCB-utdragen, alltså de utdrag av uppgifter ur husförhörslängderna/församlingsböckerna som gjordes den 31/12 vart tionde år och av församlingarna sändes till Statistiska Centralbyrån. Det är m.a.o. avskrifter av avskrifter, med de risker det innebär för fel vid både läsning och skrivning.

I det här fallet finns det en länk till en bild av själva SCB-utdraget när man söker i databasen hos SVAR på nätet; och där står det Ivar. Men i den sista filmade husförhörslängden står det Johan (Trökörna AI:8, sidan 80).

Nu går den husförhörslängden visserligen bara till 1898, medan SCB-utdraget gjordes två år senare ur den då aktuella församlingsboken. Men de får en dotter den 24 juni 1900 (Frida Maria) - som är med i "folkräkningen", men inte i hfl:n - och då heter fadern Johan, enligt födelseboken (Trökörna C:5, sidan 20).

Det är alltså inte någon ny soldat Ivar Ferm som har "konserverat änkan", som prästerna gjorde i gamla dagar... :-)

Den här gången var det alltså prästen som skrev eller läste fel när han gjorde utdraget till SCB; i andra fall står det rätt i utdraget, men så har det blivit fel när man har matat in uppgifterna i databasen. Det visar hur viktigt det är att man bara använder dessa - och andra - databaser och register som sökhjälp, och sedan alltid kollar originalet själv.

Men därmed inte sagt att originalet alltid har rätt uppgifter - det vimlar av fel i kyrkoböckerna också (t.ex. kan ju det här aktuella felet ha uppstått redan när uppgifterna fördes över till den nya församlingsboken, som SCB-utdraget sedan gjordes ifrån [den boken är alltså inte filmad ännu]). Men det ska ju inte vara för lätt att släktforska... :-)

(Ändrat av Jts den 07 november 2009 kl. 00.25.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5177) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson (Xian) - Lördag den 07 november 2009 kl. 00.42
Hej Kenneth

Att det finns många felaktigheter i de båda befolkningskivorna är nog välkänt vid det här laget. Det är fel som har uppstått på långa vägen födelsebok -> husförhörslängd -> SCB-utdrag -> SvB1890 - SvB1900

Här har Öljehult blivit Älghult: länk

Här finns "felet" redan i födelseboken: Länk

Här har Höryda blivit Häryda

Post 325018
Andersson Lock, Lars
Afskedad båtsman
f. 1821 i Nättraby (Blekinge län, Blekinge)
Änkling, ensam i familjen
Häryda
Fridlevstad (Blekinge län, Blekinge)
Födelseort i källan: Nättraby Blekinge län

Här har Erkilsmåla blivit Eskilsmåla på samma skiva. Men det är kanske inte så konstigt. Inte ens Vägverket vet vad byn heter .....

Post 324445
Petersson Krus, Carl Johan
f. Båtsman Dagsverkstorpare
f. 1838 i Sillhövda (Blekinge län, Blekinge)
Gift man, far i familjen
Eskilsmåla
Fridlevstad (Blekinge län, Blekinge)
Födelseort i källan: Sillhövda Blekinge län

Båtsmannen står som född 1838 i Sillhöva, men Sillhövda bröts ut ur Fridlevstad 1846 och hade inga egna böcker innan dess. Han är född 1838-07-14 i Bakareboda i Fridlevstads socken och finns alltså i Fridlevstads födelsebok. Men det står likadant i husförhörslängderna. Men krutgubben hette minsann inte Krus utan Krut!

Det finns flera exempel sammanblandning av socknar med samma namn. Exempelvis Hjortsberga socken i Blekinge och Hjortsberga socken i Småland.

I SvB 1890 finns det bara ett förnamn med (det första) när det gäller Torhamns socken. Men det får vi nog skylla på den som gjorde SCB-utdraget. Det var troligen prästen som var lat av sig.

Ytterligare ett exempel. Det är från SvB1900 och gäller min egen farfar:

Post 465800
Andersson, Per Edvard
Arbetare
f. 1880 i Augerum (Blekinge län, Blekinge)
Hennes i f. ä. s.
Pojke, barn i familjen
Östra Flymen
Augerum (Blekinge län, Blekinge)
Födelseort i källan: Augerum

Det står hennes son i förra äktenskapet. I själva verket var det hans föregående d.v.s. 2:a hustrus son före äktenskapet. Det är en viss skillnad. Det står likadant i SCB-utdraget.

Skivorna är trots allt användbara. Det gäller bara att använda mycket fantasi och stor försiktighet.

(Ändrat av Xian den 07 november 2009 kl. 03.39.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5178) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson (Lufsen) - Lördag den 07 november 2009 kl. 10.29
Har också stött på fel på dessa skivor. Min farfarsmor fick på endera skivan heta Helena i förnamn. Hennes riktiga förnamn är dock Hilma.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5188) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kenneth Wulcan (Wulcan) - Lördag den 07 november 2009 kl. 20.05
Hej, Jörgen i mitt fall med soldaten Ferm är det nog så att uppgiftlämnaren gjort fel. I kyrkoböckerna står det Johan hela tiden.
Detta kanske borde bli ett nytt ämne, som jag undrat förut. Eller också får vi hoppas att Släktforskarförbundet läser detta och rättar felen. Misstänker att det finns mycket fler fel. Har själv stött på några mer fall där personen inte finns 1890 men i 1900.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5191) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson (Lufsen) - Lördag den 07 november 2009 kl. 20.24
Finns det inte möjlighet att någonstans hos släktforskarförbundet påtala fel på dessa skivor som sedan rättas till vid nytryck av skivorna?

Att någon på släktforskarförbundet fickar upp felaktigheter som påtalas i ett forum vill kanske till.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5192) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson (Xian) - Lördag den 07 november 2009 kl. 20.40
Hej Kenneth

Det blir ingen uppdatering/nyutgåva från förbundets sida. Det har den projektansvarige klart deklarerat. Däremot rättas felaktigher i databaserna (folkräkningarna) efter inrapportering och kontroll gentemot SCB-utdraget. Felaktigheter i SCB-utdragen korrigeras däremot inte i databasen. Inrapporteringen sker till SVAR, inte till förbundet!

Här är en riktig godbit från SvB1890. Båtsman Bengt Andersson Hattmakare har blivit omskolad till hattmakare på gamla dar. Det ska vara rättat i databasen, men jag har inte haft möjlighet att själv kontrollera om detta har blivit gjort.


Post 1692341
Andersson, Bengt
Hattmakare Sjöm. Husm. f.d. Båtsm.
f. 1849 i Mjällby (Blekinge län, Blekinge)
Gift man, far i familjen
Hosaby n:o 1
Mjällby (Blekinge län, Blekinge)
Födelseort i källan: Mjellby


(Ändrat av Xian den 07 november 2009 kl. 20.43.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5193) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kenneth Wulcan (Wulcan) - Lördag den 07 november 2009 kl. 21.21
Hej Christian, den var inte dålig.
Och hej Håkan (igen)tja varför ändrar man Johan till Ivar, slarv eller vad ? För det är väl samma person som lämnat uppgifterna, har själv gjort slarvfel. ( jag skäms när jag som nybörjare fattade fel och dödade en familj i smittkoppor när jag släktforskat i cirka två månader)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5196) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Lördag den 07 november 2009 kl. 22.48
När det gäller "Ivar" Ferm, så har det inte gjorts något fel när uppgiften matades in i SVAR:s databas. Uppgiften har skrivits av helt korrekt från SCB-utdraget, där det står Ivar.

Felet uppstod alltså för över 100 år sedan. Antingen när prästen i Trökörna skrev av uppgifterna från församlingsboken till SCB-utdraget år 1900, eller när den församlingsboken las upp några år dessförinnan och uppgifterna då hämtades från den sista husförhörslängden (som ju slutar 1898).

Och det vimlar som sagt av fel i kyrkoböckerna, inte minst beroende på att uppgifter har förts över mellan olika böcker och andra handlingar, då det ofta har varit fråga om att tolka någon annans kråkfötter.

Det står en del om detta under rubriken "Möjliga felkällor" på sidan Släktforska i kyrkoböcker i Arkivguiden.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5200) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kaj Andersson (Kajan) - Söndag den 08 november 2009 kl. 01.03
Jag har en Anna Stina Ferm (*1861-02-01) i släkten, gift med Robert Andersson (*1856-04-25). Anna Stina är född i Trökörna - vilken relation har hon till soldaten Ferm?

/Kaj

(Ändrat av Kajan den 08 november 2009 kl. 01.04.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5202) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kenneth Wulcan (Wulcan) - Söndag den 08 november 2009 kl. 12.12
Inget med Johan Ferm i alla fall, men kollar Anna Stina i morgon. Hon är möjligen dotter till förre soldaten Ferm på roten.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5207) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Söndag den 08 november 2009 kl. 16.44
Enligt födelseboken (Tengene C:6, sidan 5 [äldre numrering] eller 211 [ny numrering, som används av AD]) var Anna Stina, född i Trökörna den 1/2 1861, dotter till Lars Ferm, soldat vid Skintan, och hans hustru Britta Andersdotter.

Och enligt husförhörslängden (Trökörna AI:4, sidan 145) var både Lars Johansson Ferm och Britta Andersdotter födda i Hyringa 1832, Lars den 4/5 och Britta den 13/11.

(Ändrat av Jts den 08 november 2009 kl. 16.50.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5210) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kenneth Wulcan (Wulcan) - Måndag den 09 november 2009 kl. 14.59
Soldaten Lars Ferm vid Livkompaniet nr 125 rote Skintan,
Lars Född som ovan Död 1881 28/10
Antagen som soldat 1852 14/10 avsked 1885 Obs om dödsdatum och när han får avsked men dessa uppgifter är hämtade från Centrala soldateregistret i Skövde.Men tjänstetiden var 32 år 9 månader.
Hustru heter och född som ovan. Död 1900 11/12 i Hyringa. Paret vigda i Tengene 1856 5/8
Barn Tilda Maria 1858 5/8 samtliga nedanstående barn födda i Trökörna
Anna Stina 1861 1/2
Johanna Sofia 1863 24/5
Augusta 1865 29/10
Anders Johan 1868 22/9 tvilling död 1869 16/9
Carl Fredrik 1868 23/9 ---"---- död 1868 5/11
Betty Lovisa 1879 1/10
Har för tillfället inte Arkiv Digital eller något liknande. Så nästa gång jag är på biblioteket kan jag kolla Lars Ferms dödsdatum lite bättre.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5211) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson (Jts) - Måndag den 09 november 2009 kl. 22.02
Det var den 28/10 1888 som Lars Ferm dog, enligt dödboken (Tengene F:3, sidan 68). Han står då som gratialist, alltså avskedad soldat med gratial (pension från Krigsmanshuskassan).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post5214) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Kenneth Wulcan (Wulcan) - Tisdag den 10 november 2009 kl. 15.07
Tack, för det Jörgen.
Har lite rättelser och kompletteringar på några soldater till som så småningom ska skickas till soldatregistret. Detta fel hade ju inte blivit "upptäckt" om inte Anna Stina blivit efterfrågad. Fel i register som soldatregistret godtar jag, för vem vet, vem som forskat och hur länge ? Och fel gör vi ju alla. I detta fall tycks det ju röra sig om en felskrivning dödsdatum stämmer ju.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)