Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Skåne (övrigt)   >   Ortnamn i Skåne   >  
Mjönäs
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6412) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Anders Olsson - Tisdag den 23 februari 2010 kl. 16.18
Hej

Jag har bestämt mig för att forska i min släkt. jag vet inte vilken församling Mjönös i Kristianstad kommun tillhör, eller vilken socken. Vad gällde i slutet av 1800 talet?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6413) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Tisdag den 23 februari 2010 kl. 18.51
Hej Anders,

Mjönäs är en gård i Everöds församling. Jag har tittat i 1800-talets kyrkböcker men inte hittat den där. Vet du hur gammal gården är?

Mvh//
Lotta
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6414) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 23 februari 2010 kl. 19.23
Ja, enligt CD:n "Svenska ortnamn 1999" är Mjönäs en gård i Everöds socken.

Men det finns också Norra och Södra Mjönäs, som man inte hittar om man bara söker på Mjönäs. Och de utgjorde tillsammans byn Mjönäs i Vånga socken.

Om jag tolkar gamla kartor rätt, så hörde Mjönäs i Everöds socken ursprungligen till byn Lyngby i samma socken, och verkar att motsvara ett skifte som kom till vid laga skiftet i Lyngby år 1831.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6415) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lotta Nordin - Tisdag den 23 februari 2010 kl. 19.39
Och i Vånga finns Norra och Södra Mjönäs med i husförhörslängdernas register.

Då gäller det bara att försöka lista ut vilket av "Mjönäsarna" det är, båda - eller rättare sagt, alla tre! - ligger i Kristianstad kommun. :)

(Ändrat av kontoinnehavaren den 23 februari 2010 kl. 19.41.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post6416) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Anders Olsson - Onsdag den 24 februari 2010 kl. 09.55
Tack för hjälpen, jag avser det Mjönäs som ligger vid sjön Immeln. Det måste ju vara Vånga Socken
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)