Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Svarteborg   >  
Hällevadsholm
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8021) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Lördag den 13 november 2010 kl. 22.51
Vill minnas att orten Hällvadsholm i Svarteborg socken är ett relativt nytt ortnamn jämfört med dem som omnämnts i flera hundra år med olika stavningsvarianter i olika källor. Hur gammalt är namnet Hällvadsholm och vad är bakgrunden till namnet?
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8030) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 14 november 2010 kl. 01.26
Jag svarade på en fråga om just Hällevadsholm i ett annat forum tidigare i år, och kikade då på en del kartor hos Lantmäteriet - så jag tar mig friheten att citera mig själv från den gången:

Om jag har lyckats att tyda äldre och nyare kartor rätt, så anlades Hällevadsholms station på gården Vässjes ägor. Men stationen fick av någon underlig anledning namn efter gården Hällevad (som inte ens ser ut att gränsa till Vässje), med tillägget -holm (vad man nu fick det ifrån...). Men det var Hällevads granngård Gässje (alltså inte Vässje, där stationen ligger) som fick namnet ändrat till Hällevadsholm. Någon som hänger med i logiken?

Enligt "Ortnamnen i Tunge härad" bytte Gässje namn till Hällevadsholm "för undvikande av förväxling"... Undrar om man inte har missförstått det... :-)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post8032) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Håkan Andersson - Söndag den 14 november 2010 kl. 10.05
Intressant läsning. Tackar för svar
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)