Forskningstips      ·     Diskussionsöversikt      ·     Sök      ·     Användarkonto
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Sanne   >  
Andreas Hansson Finpå (född 1797), båtsman
Det första inlägget har flyttats hit från Härestad: Johannes Andersson Myrberg (född 1752), sjöman (som ursprungligen hade rubriken "Sjöman = båtsman?").
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16806) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Tisdag den 20 september 2016 kl. 11.30
Hej Gullvi

Jag är ingen expert på båtsmännen i Bohuslän. Däremot så kan kan jag en hel del om båtsmännen i Blekinge och Södra Möre. Så här blir det mest ett tyckande.
De indelta båtsmännen i Bohuslän var roterade. Det vill säga att det var flera bönder, rotebönder som gick samman om ett båtsmanshåll. Det höll torp och höll med viss utrustning.

http://diginpast.se/bmregister/index/special/abb000001.html

Andreas Hansson Finpå är helt klart en båtsman. Vilka rullor har du hittat honom i? Finns rullorna på SVAR eller AD? Har du hittat honom i andra rullor? Finns det något kontrakt? Du måste klarlägga honom så långt du kan i kyrkböckerna. Inklusive hustru och barn och dopvittnena när barnen döps. Har du tittat i några bouppteckningar? Fanns det fler båtsmän med båtsmansnamnet Finpå före och efter Andreas?

Johannes Andersson Myrberg tror jag inte var båtsman. Så honom får du leta efter på 'vanligt sätt' Båtsman och sjöman var inte samma sak. Men leta runt i socknarna och se efter om det finns andra med namnet Myrberg.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16810) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 20 september 2016 kl. 22.53
Enligt husförhörslängderna var Andreas född den 16/1 1797.

Det föds en Andreas Hansson den dagen i Högsäter socken i Dalsland (Valbo härad), grannsocken till Sanne.

Föräldrar: Hans Andersson och Kerstin Olsdotter på Emaus under Rösäter (C:5, sidan 53).
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16811) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Tisdag den 20 september 2016 kl. 23.12
Och i den flyttattest som de hade med till Sanne bekräftas att Andreas är född i Högsäter:

Krokstad HII:4, SVAR-bild 57

(Krokstad HII:4, inget nummer, SVAR-bild 57.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post16812) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Christian Andersson - Onsdag den 21 september 2016 kl. 11.43
Så är det utan tvekan. Gullvi, jag skulle ändå vilja veta i vilka rullor du har hittat Andreas. Står det något om ålder, födelsetid eller födelseplats? Anges både patronymikon och båtsmansnamn eller enbart båtsmansnamnet? Något båtsmansnamn finns inte med i flyttattesten från 1830 efter vad jag kan se. Uppgifterna jag frågar efter är kanske inte så viktiga här och nu men kan kanske vara av intresse för andra som hittar en båtsmän i sin forskning.

Det finns en hel del att läsa om båtsmän och andra soldater på Hans Högmans hemsida: http://www.hhogman.se/militaria.htm
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post17011) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Gullvi Uthberg - Torsdag den 24 november 2016 kl. 00.08
Som jag sagt i inlägget om Johannes Myrberg - jag trodde att jag skulle få mail om att någon hade svarat, så jag har inte tittat in här. Tyvärr.
Man måste abonnera på inlägg, tror jag. Det har jag missat.
Tack alla som engagerat sig.

Jag har också varit inne på samma födelse i Högsäter och föräldrar som i tidigare inlägg. Svårigheten var bara att pappa Hans dog 1798. Sen flyttar mamman runt med två barn och till slut står det 1804 Ladderud. (Högsäter (P) AI:9 (1800-1806) Bild 43 / Sida 34)
Och där försvinner alla spår. Det finns Ladderud i Rölanda och Håbol socknar, men jag hittar dem inte där. Jag har letat om Anderas barn blir skickade till någon farmor, men hittar inget samband. Jag vill gärna knyta ihop den unge Andreas med den vuxne Andreas. Men det kanske inte behövs.

Vad beträffar generalmönstringsrullor: Han hade nr 236 och fanns i Bohuslän 1:a Båtmans kompani.
AD: Karlskrona station: Bohus 1. båtsmanskompani (O) E1:1 (1824-1864) Bild 105
Karlskrona station: Bohus 1. båtsmanskompani (O) E1:1 (1824-1864) Bild 165
Info var ungefär :
1839 Antagen 1829 32 år vid antagning 42 år nu sjövan
1844 Antagen 1829 32 år vid antagning 47 år nu avskedas för bräcklighet och ofärdighet i vänstra armen.

Hälsningar
Gullvi
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)