Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Ytterby   >  
Kullen, Ytterby
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19278) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jens Sandahl - Lördag den 28 november 2020 kl. 17.31
Hej!

Jag har egentligen en drös frågetecken utifrån personerna nämnda nedan. Den mest konkreta frågan rör dock Inger född 1809 som återfinns i hfl i Ytterby (AI:6. p.38) och därefter försvinner. Vart tar hon vägen? Och är hon identisk med den Inga som får sitt första barn i Backa (O) 1832? Någon som har stött på henne under perioden mellan hfl-uppgiften (ca 1825) och barnafödandet 1832?

Ingrid/Ingers bakgrund:

16 augusti 1809 föds “Ingrid” i Kullen, Ytterby (O). Ingen far är angiven och modern är Anna Torbjörnsdotter, 21 år gammal. Anna är född 2 maj 1788 i Kullen, Ytterby. Hennes föräldrar var Torbjörn Andersson (1750-1824) och Elin Andersdotter (1752-1830), båda dog i Kullen, Ytterby och det är Elin som tycks ha rötterna i Kullen. Kullen ("Kållen") nämns också Munkegärde Östra.

Anna Torbjörnsdotter gifter sig 13 september 1812 med Anders Jonsson från Angered. De får dottern Anna Maria strax därefter och födseln är registrerad i Ytterbys födelsebok. Därefter flyttar Anna, Anders och dottern Anna Maria till Angered. Anders Jonsson hade blivit änkeman före år 1812 (bouppteckning efter hustrun upprättad i mars 1812). Han hade varit gift med Maria Jonasdotter som var systerdotter till Torbjörn Andersson. De hade dottern Kristina som efter moderns död var fosterdotter hos Torbjörn och Elin.

Ingrid, som heter Inger i husförhörslängderna bor kvar hos morföräldrarna Torbjörn och Elin och då som “doter doter Inger”. De sista noteringar jag har hittat är från husförhörslängden Ytterby AI:5, s. 37, och i längden därefter (Ytterby AI:6, p. 38) hos mormor Elin som bor hos sin syster (som också heter Elin) i torpet Myråsen. Där har Inger för första gången patronymikon och står som Inger Andreasdotter, och saknar dessutom födelseår. Därefter är hon försvunnen.

I augusti 1832 föds enligt Backa födelsebok en Maria. Hennes notis i födelseboken står i marginalen och är sannolikt införd i efterhand. Som föräldrar anges drängen Olle Jonsson i Bäckebol och hustru Inga Andersdotter i Gunnilse Mosse i Angereds socken. Faddrar är Nils Olsson och Olof Nilsson från Gunnilse mosse, och Anna Maria Andersdotter och Maria Kristina Svensdotter från samma ställe. Förmodligen har födseln/dopet skett i Angered och uppgiften som sagt införd i efterhand.

Någon Inga Andersdotter finns inte i Angered. Däremot är Anna Maria Andersdotter den Anna Maria som fötts i Kullen/Ytterby 1812 och hon bor med modern Anna Torbjörnsdotter och sina syskon som inhyses hos Nils Olsson och Olof Nilsson i Gunnilse mosse i Angered.

Inga Andersdotter gifter sig i Backa i oktober 1833 med båtsman Olaus Jonsson Tingstad och då står hon som “piga i Bäckebohl”. Inga lever i Backa fram till 23 juni 1886 då hon dör i Tingstad Magård. I samtliga husförhörslängder står hon som född 1807, men inget födelsedatum och ingen födelseort.

Ovanstående är fakta belagda i källorna och nu kommer lite spekulationer och hypoteser byggda på indicier, gissningar och säkert önsketänkande:

1. Min ana Inga Andersdotter som lever i Backa till sin död är identisk med Anna Torbjörnsdotters dotter Inger som föds i Ytterby 1809.
2. När Inga får sin första dotter Maria som är noterad i Backa födelsebok 1832 är det hennes syster Anna Maria Andersdotter i Gunnilse mosse som är fadder. Att Inga i Backas födelsebok står som skriven i Gunnilse mosse i Angered beror på att hon tillfälligt vistats hos sin mor/syster där.
3. I Gunnilse mosse bor Anna Torbjörnsdotter med barn inhyses hos Nils Olofsson och hans son Olof Nilsson, dessa är också faddrar till Ingas första dotter Maria. Att familjen bor inhysta hos Nils kan bero på att det varit utifrån socknens fattigvård att inackordera dem där. Rolf Eknefelt har meddelat att i sockenstämmoprotokoll från 27/5 1828 står i § 13: "Fattigvården företogs: /.../ Nils Olsson på Gunnilse mosse bjuder mindre för August Andreasson än hittills.” (Angered KI:1, bild 131). Kan detta kanske vara Anna Torbjörnssons son August? Fadern/maken hade dött 1827 varför familjen säkert fått bekymmer att överleva (ekonomiskt).
4. Inga Andersdotter är, vilket patronymikonet i så fall styrker, liksom sina (halv?) syskon också dotter till Anders Jonsson (som också figurerar som Andreas Jonsson och första gånger Inger har patronymikon så är det just Andreasdotter). Det som inte stöder detta är att Anders är gift vid tiden för Ingas födelse, och att antalet barn som noterade (utan namn) i hans bouppteckning är “ett för lite” om Inga skulle räknas med. Med tanke på att Anders/Andreas var gift när Ingrid/Inger föddes och modern Anna ogift, skulle det säkert bli ett väldigt väsen kring detta och det nämns åtminstone inget i kyrkoböckerna, vilket gör att det här "önsketänkandet" känns relativt osannolikt.
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19279) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 28 november 2020 kl. 18.38
Det verkar ju sannolikt att det är 'din' Inga som är den Ingrid/Inger som föds i Ytterby (åtminstone efter en första snabbtitt på dina uppgifter... :-)).

Varför skulle det annars stå i hennes dotters födelsenotis att hon var från Gunnilse mosse i Angereds socken, när hon 'egentligen' var från Bäckebol? Och varför skulle Anna Maria från Gunnilse mosse vara dopvittne om hon inte var hennes syster? Att notisen är införd i efterhand beror säkert att man fått en attest från Angered. (Prästen i Backa var ordentligt vilse i geografin när han påstod att Angereds socken hörde till "Fessbergs pastorat"! :-) Fässberg är ju den socken där Mölndal ligger - närmare två mil från Angered...)

Däremot behöver hon ju inte vara dotter till moderns man Anders bara för att hon heter Andersdotter. Det är ju inte direkt ett ovanligt namn...

Men att hon inte är med i Anders bouppteckning motsäger dock inte att hon är hans dotter. Oäkta barn ärvde inte. Och även om föräldrarna sedan gifte sig, så kan hon inte gärna räknas som trolovningsbarn när fadern då var gift med en annan... :-)

Har du letat igenom hela husförhörslängderna i Ytterby och Backa under tiden hon är försvunnen? I Backa är det visserligen en lucka i längderna just 1827-1832, men hon kanske finns någonstans i de längder som är kvar...

(Ändrat av kontoinnehavaren den 28 november 2020 kl. 18.48.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19319) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jens Sandahl - Måndag den 07 december 2020 kl. 18.23
Tack för ditt inspel Jörgen!

Jag tror som du att det är så "enkelt" att Inger från Ytterby är identisk med Inga från Backa. Och ett gammalt problem som jag brottats med sedan 1990-talet är då sannolikt löst.
Tror också att det inte är så enkelt som att Inger i Ytterby är dotter till Anders/Andreas från Angered, så det får vara en lös hypotes.

Husförhörslängderna i Ytterby, Backa och Angered är minutiöst genomgångna för att hitta henne under tiden hon är "borta", men jag kan så klart ha missat henne även om jag tycker att jag varit hur noggrann som helst! :)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post19321) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Måndag den 07 december 2020 kl. 20.56
Har du kollat husförhörslängden i Rödbo också? Det ligger ju mellan Ytterby och Backa, och hörde till samma pastorat som Ytterby. Det kan ju då vara möjligt att prästen förde över henne från Ytterbys hfl till Rödbos utan ordentlig notering vart hon flyttat.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)