Forskningstips     ·     Diskussionsöversikt     ·     Sök     ·     Användarkonto 
Arkivguiden   >   Arkivguidens Forum   >   Båhuslän (Bohuslän)   >   Kville   >  
Alexander Persson, född 1828
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13726) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lise Stensby - Lördag den 16 mars 2013 kl. 14.49
iflg Statsarkivet i kristiansand, brev av 23.10.1989, blev min tippoldefar, Alexander persson/pedersson, født 1828 i Kville. Han utvandret til Norge, når? og giftet seg med Oleane Andreasdtr, f. 1843 i Tanum sogn, sverige. Jag hittar honom inte.

Lise
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13728) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Lördag den 16 mars 2013 kl. 19.03
Det finns en Alexander Persson som flyttar från Nedre Rungstung i Tanums socken till Arendal 1867 (utflyttningslängden Tanum B:3, inget sidnummer, AD-bild 31).

Enligt husförhörslängden (Tanum AI:29, uppslag 550) har han varit i Norge i 2 år, så han skaffade väl bara en attest 1867.

Han är född i Kville den 2/10 1828. Och om man följer honom baköver i tidigare husförhör (AI:25, uppslag 381, och AI:23, sidan 421), så ser man att han kom från Kville till Tanum 1857.

Och så här ser den attest ut som han hade med från Kville:

Tanum HII:11, SVAR-bild 330

(Tanum HII:11, SVAR-bild 330.)

Prästen i Kville skriver alltså: "Drängen i Österöd, Andreas Pehrsson, som påstår sig vara döpt till Alexander"... :-)

I Kville mantalslängd 1857 finns en dräng Andreas, född 1828, i Österöd. Men fler upplysningar än så finns inte i mantalslängderna. Det säger alltså ingenting om var han föddes och vilka föräldrarna är.

Kyrkoarkivet i Kville gick tapt när prästgården brann 1904. Det finns andra källor, men innan jag börjar att leta, så behöver jag mer än bara ett namn ("påstått" eller verkligt...) och födelseår.

Vad står mer i brevet från statsarkivet? I vilka källor har man funnit honom? Inflyttningslista, kyrkobok, flyttattest? Och var i Norge? Arendal? Säger man inte när han flyttade till Norge?

(Oliana Andreasdotter, född 1843, har en egen diskussion.)
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13732) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Lise Stensby - Söndag den 17 mars 2013 kl. 08.05
hej, stakkar, han var ikke så god ut i bibelkunnskapen sin, min tippoldefar.
Brevet fra Statsarkivet i Kristiansand peker på folketelling for Huseland i Fjære, 1875: Lexander Pedersen, husmann uten jord, skipstømmermann, f. 1838 i Kville, Svwerige. Kona, Oliane Andreasdatter, født 1843 i Tanum, Sverige. Barn: Anton Syverin, 1868, ......, Amalie Josefine f. 1878 (min oldemor).
Videre opplysninger må søkes i Landsarkivet i Gøteborg, står det nederst.
Lise
Sidans rubrik Föregående inlägg Nästa inlägg Skriv ett nytt inlägg  Direktlänk till detta inlägg (#post13733) - klicka och kopiera från webläsarens adressfält  Redigera detta inlägg  Av Jörgen Tollesson - Söndag den 17 mars 2013 kl. 17.36
Märkligt...

Statsarkivet i Kristiansand hänvisar alltså bara till en folkräkning - och skriver sedan: "Videre opplysninger må søkes i Landsarkivet i Gøteborg."

Man har alltså...

...inte sökt i inflyttningslistan i Fjære för att se när de kom dit och om de kom direkt dit från Båhuslän eller via en annan norsk socken;

...inte sökt efter efter deras flyttattester i den norska socken de kom till från Båhuslän för att se vad det finns för upplysningar där;

...inte sökt i kyrkoboken efter deras vigsel för att finna deras fäders namn.

Nog borde de som bevarar arkiven veta att det finns mer än bara folkräkningar. Och om kyrkoarkivet har blivit ödelagt också här (precis som i Kville), så borde man ju säga det.

Jag föreslår att du kontaktar statsarkivet i Kristiansand igen, och ber om klara besked. Finns det eller finns det inget mer än det som går att finna i Digitalarkivet (där det saknas vigda och inflyttade i Fjære)?

Det blir inte lätt att finna honom i Kville om vi inte har faderns namn (mer än att han heter Per eller möjligen Petter) - och inte vet om "Andreas" som finns i Österöd i mantalslängden 1857 (men inte 1856) kallas Andreas (eller möjligen Anders) eller Alexander i tidigare längder. Men "inte lätt" är inte det samma som omöjligt... :-)

Alexander var f.ö. i Huseland 1865. Det stämmer ju med det som står i Tanums husförhörslängd; han hade varit i Norge i två år när han fick sin flyttattest i 1867.
Skriv ett inlägg

På sidan Formatering (som öppnas i ett nytt fönster) visas hur man får fetstilt och kursiverad text, gör länkar och infogar bilder, med mera.

När inlägget är sänt, så kan du ändra i det inom 12 timmar, genom att klicka på knappen Redigera detta inlägg till vänster om ditt namn i inlägget.

Om du abonnerar på inlägg från den här diskussionen, så får du besked per epost direkt när någon har svarat på ditt inlägg, och också om någon långt senare upptäcker diskussionen och kommer med ytterligare upplysningar (något som är lätt att missa annars). Logga in för att abonnera via länken Användarkonto överst på sidan.

OBS 1! Lämna inga personuppgifter om nu levande personer! Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om vad som räknas som personuppgifter (sidan öppnas i ett nytt fönster).

OBS 2! Glöm inte att alltid ange källan till de upplysningar som du lämnar både när du svarar och frågar, och att alltid tala om vad du redan vet och var du redan har sökt när du ber om hjälp. Och gör inte samma inlägg under flera rubriker. Läs mer i forumreglerna (inklusive kommentaren) om varför detta är viktigt (sidan öppnas i ett nytt fönster).

Endast registrerade användare kan skriva inlägg här. Du kan registrera ett användarkonto, om du inte redan har ett.
Användarnamn:
Lösenord:

Du måste förhandsgranska inlägget innan det kan sändas.

Om Arkivguidens Forum      ·     Forumregler      ·     Kontakt      ·     Upphovsrätt (©)